logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Mijn Lijfrente keert uit! Waar moet ik op letten? Deel I

Pensioen   /   19 april 2021   /  A+ | a-

Mijn Lijfrente keert uit! Waar moet ik op letten? Deel I

Als je de pensioendatum hebt bereikt en een kapitaal hebt opgebouwd via een pensioenregeling of een lijfrenteverzekering, dan is de vraag hoe je dit kapitaal het beste kunt omzetten in een uitkering die aansluit bij jouw wensen en doelstellingen. Om dit te kunnen beoordelen, moet je natuurlijk wel weten wat de (on)mogelijkheden zijn.
In de voorgaande nieuwsbrieven hebben we je geïnformeerd over het direct ingaand pensioen (DIP). In deze nieuwsbrief willen we de direct ingaande lijfrente (DIL) toelichten.




Als je zelf pensioen opbouwt met een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening, moet je op de afgesproken einddatum het opgebouwde kapitaal omzetten in een pensioenuitkering. Daarvoor zijn natuurlijk veel spelregels. Veel regels zijn fiscaal van karakter. Je hebt immers belastingvoordeel gehad over het betaalde bedrag. Dan kijkt de overheid wel mee of je ook de spelregels tijdens de uitkering in acht neemt.

 

Aanvullend pensioen (derde pijler)

Het gaat dus om aanvullend pensioen (in de derde pijler) dat je zelf opbouwt en niet via een werkgever via een pensioenregeling (in de tweede pijler). Zelf aanvullend pensioen opbouwen kan bij een bank, verzekeraar of een beleggingsinstelling. Als je een aantoonbaar pensioentekort hebt, kun je de inleg/premie aftrekken voor de belasting. Hierbij kun je gebruik maken van de fiscale jaar- en reserveringsruimte.  Als je stopt met werken, gebruik je het geld om een pensioenuitkering te kopen. Dit heet de uitkeringsfase. Over de uitkering betaal je, net als over de AOW en via de werkgever opgebouwd pensioen, inkomstenbelasting.
 

Wanneer beginnen met uitkeren?

Omdat een lijfrente is bedoeld voor een aanvullende pensioenuitkering, stimuleert de overheid je om pas te starten met uitkeren als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. Je uitkerende lijfrente moet uiterlijk 5 jaar nadat je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt ingaan. Je kiest dan zelf hoelang je je lijfrente-uitkeringen ontvangt. Dit kan minimaal 5 jaar tot levenslang zijn.
Start je eerder dan je AOW-leeftijd met uitkeren? Dan moet je de direct ingaande lijfrente uitkeringen minimaal spreiden over 20 jaar vanaf de AOW-datum, plus het aantal jaren dat je eerder gestart bent. Je krijgt daardoor een lagere maandelijkse of jaarlijkse uitkering.

 

Direct ingaande lijfrente – Banksparen of lijfrenteverzekering?

Je hebt voor je direct ingaande lijfrente de keuze tussen een bancaire lijfrente of een lijfrenteverzekering. Het voordeel van een bancaire lijfrente is dat het resterende tegoed bij overlijden naar je wettige erfgenamen gaat, zonder dat je hiervoor een verzekering moet afsluiten. Nadeel is dat als je langer leeft dan de uitkeringsperiode, je geen aanvulling op je pensioen meer ontvangt.
Bij een lijfrenteverzekering stopt de uitkering als je overlijdt en krijgen je nabestaanden niets, tenzij je hiervoor een verzekering afsluit. Maar je ontvangt wel uitkeringen zolang als je leeft.

 

Direct ingaande lijfrente – Waarop letten?

Voor je een direct ingaande lijfrente afsluit, moet je eerst weten welke rekening of verzekering past bij je wensen. Ook wil je natuurlijk weten welke direct ingaande lijfrente de hoogste uitkering oplevert. Houd hierbij rekening met de kosten. Je betaalt vaak openingskosten voor de rekening of verzekering. Daarnaast krijg je te maken met advieskosten. Verder zijn er nog kosten die je betaalt per uitkering die je ontvangt.
 

Doorbeleggen met je lijfrente of bankspaarrekening

Je kunt ook kiezen voor het doorbeleggen van je lijfrentekapitaal of saldo op je bankspaarrekening. Dan blijf je het geld beleggen nadat de uitkering is ingegaan. Je maakt dan kans op een hogere uitkering maar loopt ook meer risico.
 

Advies en bemiddeling

De beslissing over jouw pensioenuitkering is heel belangrijk. Het bepaalt hoeveel je later kunt uitgeven. En hoeveel risico je loopt. Pensioen-Coaching kan adviseren over producten van diverse aanbieders. Met onze samenwerkingsovereenkomst spreken wij vooraf met je af wat wij voor je doen en hoeveel dit kost.
 
Top
Bel of mail ons!