logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Top 5 vragen van Werknemers over het Pensioenakkoord!

Pensioenakkoord   /   19 april 2021   /  A+ | a-

Top 5 vragen van Werkgevers over het Pensioenakkoord!

Via onze lezing, onze blogs, nieuwsflitsen en gesprekken met werkgevers, krijgen we steeds meer vragen over het pensioenakkoord. Het begint door te dringen dat er iets staat en gaat te gebeuren. De 5 meest gestelde vragen bespreken we hier. En nog steeds geldt, dit zijn algemene vragen. Over inkomen, AOW, bijverdienen na je pensioen, leeftijdsverschillen etc. Jouw vraag niet? Heb jij een vraag die er niet bij staat? Stel hem dan aan ons!

Top 5 Vragen van de werkgever over het Pensioenakkoord!

Vraag 1 : Is de AOW-leeftijd gelijk aan de pensioenleeftijd van mijn pensioenregeling?

Nee, die verschillen van elkaar. De AOW-leeftijd is te vinden op www.jouwaowleeftijd.nl en de pensioenleeftijd op www.mijnpensioenoverzicht.nl. En dus kun je eerder AOW krijgen dan met pensioen gaan of andersom. Het betekent dat je in ieder geval moet kijken naar de duur van die verschilperiode en het inkomensverschil tijdens die periode.

Vraag 2 : Is het mogelijk om eerder met pensioen te gaan dan de AOW-leeftijd?

Bij veel pensioenregelingen is het mogelijk om eerder met pensioen te gaan. Voor elk jaar dat iemand eerder stopt met werken, ontvangt hij of zij levenslang tussen de 5 en 8 procent minder pensioen. Als iemand bijvoorbeeld twee jaar eerder stopt met werken, dan ontvangt hij of zij dus tussen de 10 en 16 procent minder pensioen. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl is te zien wat er met het pensioen gebeurt als twee jaar eerder gestopt wordt met werken. De AOW kan niet eerder ingaan. We kunnen je ondersteunen in het echte harde verschil in netto euro's. Toch goed om te weten!

Vraag 4: Wat zijn de mogelijkheden om een AOW-gat te overbruggen?

Dan kan op verschillende manieren:

  • Geld sparen op een spaarrekening of geld beleggen
  • Het pensioen eerder in laten gaan
  • Lijfrente voorzieningen
  • Bijsparen in de pensioenregeling
  • De hoogte van het pensioen laten variëren: bij veel pensioenregelingen is het mogelijk om de hoogte van het pensioen te laten variëren. Daarbij ontvangt de deelnemer dan de eerste jaren een hoger pensioen dan op latere leeftijd.

Vraag 5: Hoeveel mag worden bijverdiend als men met pensioen is?

Dat hangt af van de AOW-leeftijd. Iemand die binnen vijf jaar voor de AOW-leeftijd met (deeltijd) pensioen gaat, kan onbeperkt bijverdienen zonder dat dit vervelende gevolgen heeft. Uiteraard moet wel belasting betaald worden over de verdiensten. Voor wie meer dan vijf jaar voor de AOW-leeftijd met (deeltijd) pensioen gaat, kan bijverdienen wel vervelende gevolgen hebben voor het pensioen. Ook hiervoor is het verstandig contact op te nemen met de pensioenuitvoerder, pensioenadviseur en/of de Belastingdienst. Wie alleen AOW ontvangt, mag net zoveel  bijverdienen als hij of zij wil. Werk je  na pensionering nog in loondienst? Dan is het goed om aan de werkgever het verzoek te doen geen loonheffingskorting toe te passen.
 

En wat vinden wij?

Wij vinden het echt vooruitstrevend dat deze vragen al op ons afkomen. Voel je niet bezwaard als je geen vragen hebt nu. In onze deelnemers, presentaties en spreekuren komt dit zeker aan de orde. De belangrijkste boodschap is en blijft dat de essentie van de pensioenregeling gaat veranderen. Voor iedereen!









 
Tags:  pensioen · pensioenakkoord ·
Top
Bel of mail ons!