logo Pensioen-coaching

Blogsectie

Ons vak is altijd in beweging. In onze blog's schrijven wij over ons vak pensioenen, leggen we zaken helder uit en geven wij onze mening. Allerlei van belang zijnde onderwerpen komen aan bod. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan even contact met ons op!


Waarde overdracht deel III

Pensioen   /   08 maart 2021   /  A+ | a-
 
Iedere keer als je van werkgever verandert ontkom je er eigenlijk niet aan; waardeoverdracht. We nemen je graag mee in de achtergrond en de do’s and don'ts van dit belangrijke onderwerp in de dagelijkse pensioenpraktijk.
Om te beginnen, wanneer speelt waardeoverdracht? Wel nu, in principe in twee situaties:
 
                     1. Als je zelf van werkgever verandert (Deel I en II)
                     2. Als je werkgever een andere pensioenuitvoerder kiest (Deel III)

Vandaag deel III: Als je werkgever kiest voor een andere pensioenuitvoerder
 
Achtergrond:
Jouw werkgever kan besluiten om over te stappen naar een andere pensioenuitvoerder. Waarom? Nou bijvoorbeeld omdat de oude uitvoerder op administratief gebied er een zooitje van maakt, slecht communiceert of simpelweg te duur is.
Het is goed werkgeversbeleid om kritisch te zijn op de performance, kosten en opbrengsten van de pensioenuitvoerder. Daar wordt je ook als werknemer alleen maar beter van. Het kan de behoefte zijn van de werkgever om de opgebouwde waarde bij de oude pensioenuitvoerder over te dragen naar de nieuwe.
Maar mag dat zomaar? Je raadt het al, nee dus Kan dat zomaar? Je raadt het al, nee dus.

Hier komt het fenomeen Dekkingsgraad om de hoek kijken. Is die te laag, dan mag je gewoonweg niet overdragen. Al is het aanbod van de nieuwe uitvoerder nog zo goed. En ja, dekkinggraden zijn op dit moment nog steeds (te) laag.


 
In de situatie dat je door je werkgever wordt geïnformeerd, wordt daarna altijd om  goedkeuring gevraagd. Maar het is en blijft een individueel recht. Je mag dus de waardeoverdracht weigeren. Waarom zou je weigeren? Dat kunnen diverse redenen zijn. Je zit vlak voor de pensioendatum bijvoorbeeld. Of je gaat van een garantieregeling naar een beleggingsregeling.

Aan het einde van de procedure weet je werkgever hoeveel mensen mee willen doen. Dan kan hij een verzoek tot collectieve waarde overdracht doen.
 
De nieuwe pensioenuitvoerder is in de regel blij met inkomende waardeoverdracht, want die ontvangt op die manier extra vermogen. Om het proces goed te laten verlopen en de financiële belangen van de oude en nieuwe pensioenuitvoerder goed te bewaken dient ook De Nederlandsche Bank (DNB) haar toestemming te geven.
 
Collectieve waardeoverdracht is een langdurig proces van soms wel een jaar.
We kunnen je hierin ondersteunen, door inzicht, duidelijkheid, communicatie en de voortgang te bewaken.

 
Goede informatie hierover is dus erg belangrijk voor werkgever én werknemer.
 
 Samen vooruitkijken noemen wij dat!
Top
Bel of mail ons!