Pensioencontracten Verlengen Deel 1
De tijd van het jaar is weer aangebroken! Er zijn talloze pensioencontracten die
aflopen en verlengd moeten worden. Vandaag bespreken we de do’s and don’ts omtrent dit onderwerp voor een werkgever.
Marktschets
Vroeger was een contractduur van 10 jaar heel gewoon. Dat betekende voor een pensioenuitvoerder dat een klant hem 10 jaar 'trouw' bleef, onder de vanaf aanvang van het contract overeengekomen voorwaarden. Dus, als er administratiekosten werden afgesproken of risicotarieven, dan golden die voor 10 jaar.Later werd de contractduur teruggebracht naar 5 jaar. De werkgever kreeg de mogelijkheid om eerder te kiezen voor een andere pensioenuitvoerder en/of scherpere tarieven en kosten.
De laatste jaren zagen we vooral dalende risicopremies voor het overlijdensrisico. Van deze positieve marktontwikkeling kan de werkgever dus eerder van profiteren dan vroeger het geval was.
Het is nu zelfs mogelijk om pensioencontracten te sluiten zonder contractduur. Het voordeel hiervan is dat je het contract op ieder gewenst moment kunt verbreken. Je zit eigenlijk nergens aan vast.
Passende vragen
Waarom zou je afscheid nemen van je huidige pensioenuitvoerder?
Welke pensioenuitvoerder heeft goedkopere risicotarieven en kosten?
Welke pensioenuitvoerder past het beste bij mij als werkgever?
En hoe denkt mijn personeel over het wijzigen van de regeling/uitvoerder?
Moet ik ze betrekken in mijn keuze?
Vragen die eigenlijk altijd actueel zijn. Vragen die wij als geen ander kunnen beantwoorden. Vandaar dat wij het jaarlijks onderhoud van het pensioencontract ook zo belangrijk vinden.
Einde contract
Als het pensioencontract afloop heb je de vrijheid om de pensioenregeling onder te brengen waar jij wil. Je kunt een pensioenuitvoerder zoeken die een beter webportaal heeft (besparing van administratiekosten), beter belegt of juist garanties afgeeft. In beginsel binnen de kaders van de pensioentoezegging aan jouw werknemers.
Maar wat als je ook de inhoud van die pensioentoezegging wilt wijzigen? Bij een verbetering van het contract (en ja dat komt ook regelmatig voor), zal geen werknemer dat vervelend vinden en mag je de toezegging eenzijdig verbeteren. Denk wel aan de aanpassing in het arbeidscontract,…
Soms echter, besluit een werkgever de toezegging te versoberen. Pas dan op!
Je kan en mag dit niet zomaar doen. Vaak is toestemming van de werknemers en partner
vereist. Je mag ook niet zomaar een salarisverlaging doorvoeren. Pensioen is zo’n zelfde voorwaarde.
Wat is het slechtste dat je kan doen?
Echt, blind verlengen omdat je geen tijd wilt investeren in de pensioenregeling.
Weet dat de pensioenuitvoerders graag jouw pensioenregeling in de boeken krijgen. Maak gebruik van de marktwerking. En er is vaak ruimte voor onderhandeling voor nog scherpere voorwaarden.
Wat is het beste dat je kan doen?
Open deur,…???? Maar los daarvan, als er één moment is waarop je alert moet zijn is het op het verlengingsmoment. Want dat is het moment om opnieuw met je werknemers de discussie aan te gaan over pensioen en pensioenbeleid te maken.
Zijn ze tevreden? Is er ruimte voor verbetering? Wat niet hoeft te betekenen dat de bijdrage van de werkgever moet stijgen.
En je zal merken dat als je eenmaal bezig bent met pensioen, het ineens best een leuk en interessant onderwerp is. Een onderwerp dat het verdient om jaarlijks serieus op de agenda gezet te worden.
Een beter pensioencontract én tevreden medewerkers, wat wil je nog meer?
|